Gjest om jul på Sandom

Gjeste4Jul på Sandom – en jul for alle sanser
Jeg husker fortsatt min første juleretreat på Sandom for mange år siden. Jeg kom inn i kapellet i bunad (ikke noe krav) på julaften til gudstjeneste på ettermiddagen, og det jeg så, satte meg helt ut – fordi symbolikken var så nydelig og konkret. Og med så enkle hjelpemidler ble det skapt fest, med rikt innhold.

Jeg hadde lurt på mye: Hvem kommer? Det var besteforeldre, familiefolk og enslige i skjønn forening. Hvordan lage en julaften uten pakker, uten at kvelden oppleves amputert? Og hva med julematen – hvordan løser de det, når vi kommer fra så ulike tradisjoner? Og vi ble servert den nydeligste elgstek, festmat, men som ingen av oss hadde en følelsesmessig juletilknytning til. Rom for nye tradisjoner, nye opplevelser. Og for meg var det faktisk godt at pakkene fikk være igjen hjemme.

Som det meste annet på Sandom er juleretreaten gjennomført til fingerspissene, og jula tas ikke på forskudd. Vi kommer til lilla hus og får være en del av forvandlingen til det røde og hvite. Vi inviteres til å oppdage juledetaljer som ofte forsvinner på hjemmebane – hvorfor pyntes juletreet for eksempel med klokker og epler? Og vi inviteres inn i mysteriet på så mange, ulike måter; meditasjonstekstene, noen andre gudstjenesterammer enn vi erfarer på vanlige retreater, høytlesningen.

Jeg har krysset elva på knitrende is og fått frostroser i kinnene eller jeg har laget engler i det tynne snølaget. Og jeg har sittet mange timer foran peisen i stua med en god bok eller et håndarbeid; i taushet med dagboka i nærheten eller i lett samtale med andre gjester.

Også i år (2012) får jeg være med på juleretreat, og jeg gleder meg! For selv etter 6 ganger på juleretreat, er det fortsatt nye ting å oppdage, noe dagboka mi fra sist gang forteller meg. Men det forutsetter at jeg bruker mange sanser. Smak, lukt, syn, hørsel – og av og til er også berøring mulig – for å oppdage invitasjonene, forandringene, hvordan hele julebudskapet kommer meg i møte til alle sanser.

Sandom inviterer igjen – har du lyst til å prøve en annerledes og sanserik julefeiring?

 Kjersti